BUX Zero is een van de meest populaire platformen om te beleggen en/of handelen. Tijd voor een BUX Zero review dus. De app en website zijn laagdrempelig en bijzonder geschikt voor zowel beginnende beleggers als de expert. Je kunt er ETF’s kopen en aandelen. Iban.nl heeft onderzocht hoe dit aandelenplatform werkt. We leggen het hieronder uit.
Is BUX Zero gratis?
Bij een BUX Zero review hoort natuurlijk ook transparantie over de kosten. Sinds 1 april 2023 wordt er een ”service fee” gevraagd. Deze fee (je zou het abonnementskosten kunnen noemen) wordt elke maand in mindering gebracht op je cashsaldo. Als je onvoldoende cash hebt wordt je saldo dus negatief. Verder wordt er voor de meeste transacties doorgaans een kleine vergoeding gerekend, maar met de Zero Order heb je gelukkig de mogelijkheid om commissievrij te beleggen. Wel zo fijn als je inleg bijvoorbeeld niet heel groot is.
Link naar de ZERO BUX app (iOS Apple + Android)
De rechtstreekse link voor de IPhone (Apple App Store / iOS) vind je hier. De app voor een Android mobiel (Google Play Store) vind je hier.
Is BUX Zero betrouwbaar?
We hebben onderzocht of getbux.com, het moederbedrijf van BUX Zero, betrouwbaar is. De populariteit is in elk flink afgenomen sinds BUX Zero per 1 april abonnementskosten (‘service fee’) rekent van 2.99 euro per maand. Het regent sinds die datum klachten op reviewsites zoals Trustpilot. Door deze kosten is BUX Zero voor de kleine beleggers niet meer rendabel genoeg, waardoor veel beginnende beleggers hun account hebben opgezegd.
Klantenservice + geld uitbetaling
BUX Zero’s klantenservice is over het algemeen niet snel (met een gemiddelde responstijd van minimaal 2 uur is onze ervaring), maar je hoeft niet bang te zijn dat ze jouw geld niet uitbetalen. Wij hebben na het opzeggen van een abonnement netjes ons geld terug ontvangen.
Veiligheid account en geld
BUX claimt dat je geld beschermd is tot € 100.000 onder de voorwaarden van de DGS, dat je account beveiligd is met encryptie en je geld veilig staat bij ABN AMRO Clearing: het systeem waarmee jij aandelen kunt kopen en verkopen.
Hoe werkt het inschrijven?
Je opent de app via je mobiel of je opent de website via getbux.nl en vult vervolgens het BUX aanmeldingsformulier in. Je vinkt de Algemene Voorwaarden aan (soms wordt dit ook meteen aan het begin gevraagd) en je kunt starten. Het bedrijf zal nooit je klantgegevens verkopen of op een andere manier dan transactiekosten (en overige beleggingskosten) geld aan je verdienen.
Een aandeel kopen, hoe gaat dat?
Hoe gaat dat in zijn werk, een aandeel kopen? Het is eigenlijk heel simpel, want het gaat altijd volgens dezelfde procedure. Eerst zoek je uit welk aandeel of welk ETF je wilt kopen. Via het zoekscherm kan je op heel veel verschillende manieren een aandeel vinden. Heb je een bepaald bedrag in gedachten wat je wilt besteden, dan kan je ook daarop filteren. Het bedrag wat je kunt besteden staat in je account. Dit heb je zelf overgemaakt vanaf je eigen bankrekening via bijvoorbeeld iDEAL. Jij bepaalt dus helemaal zelf hoeveel geld er in je account van BUX Zero staat dat je wilt besteden aan het beleggen. Heb je eenmaal een aandeel of ETF gevonden die je wilt kopen, dan klik je op ‘’KOOP’’ en geef je aan hoeveel je ervan wilt kopen. Als je genoeg geld in je account hebt staan kan de koop doorgaan.
Zero Order, Marktorder en Limietorder
Bij BUX Zero zijn er drie manieren om een aandeel te kopen. De Zero Order, de Marktorder en de Limietorder.
Zero Order | BUX Zero
Dit is de meest populaire manier om een aandeel te kopen. Over de Zero Order wordt namelijk geen commissie gerekend. Toch zit er ook een nadeel aan. De transactie wordt namelijk niet direct uitgevoerd, maar pas na 16:00. In de tussentijd kan de koers dus allang weer gewijzigd zijn. Dit kan natuurlijk in je nadeel, maar ook in je voordeel werken. Gokken dus!
Tip: Je kunt om 15:45 een alarm zetten en dan pas je aandeel of ETF gaan kopen. Grote kans dat de koers dan niet meer heel erg verandert.
Marktorder | BUX Zero
Bij een Marktorder (ook wel Market Order genoemd) wordt de koop wel direct uitgevoerd, voor de prijs die op dat moment geldt op de markt. Wanneer zet je deze strategie in? Als het aandeel flink aan het stijgen is bijvoorbeeld. Zou je kopen met de optie Zero Order, dan heb je kans dat de prijs van het aandeel al flink hoger is om 16:00. Voor Europese aandelen en voor ETF’s die je koopt met optie Marktorder, betaal je heel iets aan transactiekosten. Voor grote beleggers geen groot bedrag, maar koop je aandelen onder de 10 euro, dan tikt het wel aan. Amerikaanse aandelen kan je met de Marktorder wél gratis kopen. 0 euro transactiekosten in dat geval dus. Wel betaal je bij Amerikaanse aandelen 0,25% aan valutaopslag over het gehele bedrag. De aandelen worden immers in euro’s gekocht en deze moeten gewisseld worden naar dollars. Daar betaal je een prijsje voor.
Limietorder | BUX Zero
Bij deze optie wordt de koop pas uitgevoerd zodra de prijs die jij hebt ingevoerd bereikt wordt. Jij kiest dus voor het minimale bedrag. Zakt de koers naar dat bedrag, dan wordt het dus automatisch voor je geregeld en hoef jij niet de hele dag de markt te volgen. Wordt die prijs vandaag niet gehaald, dan wordt het aandeel niet aangekocht en kan je het de dag erna opnieuw proberen. De kosten die gelden voor de Limietorder zijn gelijk aan de Marktorder.
Betekenis traden | handelen | beleggen: -Traden is hetzelfde woord voor handelen. Een handelaar/trader handelt bijvoorbeeld in aandelen. Hij/zij koopt en verkoopt met als doel winst te maken. Traden en handelen is dus niks anders dan kopen en verkopen. -Beleggen is je geld of cryptovaluta investeren, met de verwachting dat die investering in de toekomst meer waard wordt. Je kunt beleggen in bijvoorbeeld crypto's zoals Bitcoin, aandelen, obligaties of vastgoed.
Conclusie | BUX Zero review
BUX Zero is zeker een aanrader als je op zoek bent naar een betrouwbaar en gebruiksvriendelijk beleggingsplatform en je nog niet veel ervaring hebt met beleggen. Het is een mooie manier om de beleggingswereld op een laagdrempelige manier te leren kennen. Laat je niet afschrikken door de trage (en soms wat lompe) klantenservice en probeer het eventueel later nog eens opnieuw. Onze ervaring met BUX Zero is dat sommige medewerkers ook erg attent zijn. Het enige echte nadeel voor kleine beleggers is dat er sinds 2023 een ‘service fee’ wordt gevraagd die maandelijks wordt afgetrokken van je cashsaldo. Dus zorg ervoor dat je voldoende geld op je account hebt staan en bedenk goed of beleggen voor jou dan nog rendabel is bij BUX Zero.
Mis je nog iets in ons BUX Zero review laat het dan gerust weten via de Feedback-optie op onze website.
Disclaimer
Let op! Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. Begin eerst met hele kleine bedragen en leer hoe beleggen werkt. Zet alleen geld in wat je kunt missen, want je kunt veel winst maken, maar je kunt ook alles verliezen.