Wat is SWIFT?
Het internationale betaalsysteem SWIFT regelt de communicatie tussen banken in verschillende landen. Elke bank wordt herkend aan haar eigen unieke SWIFT-code. Grensoverschrijdende transacties worden hierdoor veiliger, eenvoudiger en minder foutgevoelig. De organisatie regelt niet de betalingen zelf, maar wel de communicatie ervan. Het systeem maakt snelle transacties tussen banken mogelijk. In dit artikel wordt dit uitgelegd.

De term SWIFT staat voor Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication.
Waarom SWIFT?
De SWIFT-code is nodig om bij grensoverschrijdend betalingsverkeer sneller, efficiënter én foutlozer het geld naar de juiste bank in het buitenland te kunnen overmaken. Er hoeft niet meer handmatig een naam en adres ingevoerd te worden. Dankzij de unieke code wordt meteen duidelijk om welke bank het gaat.
Is een BIC- en SWIFT-code hetzelfde?
Is een BIC en SWIFT hetzelfde? Ja en nee. BIC wordt alleen gebruikt in de EU en in landen die zich houden aan de OESO-richtlijnen. SWIFT wordt óveral gebruikt voor interbancaire overschrijvingen. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld is het IBAN-systeem (nog) niet beschikbaar, dus moet je daar SWIFT gebruiken. De codes zien er wel hetzelfde uit, maar het zijn dus verschillende systemen.
Hoe werkt SWIFT?
Wanneer je bijvoorbeeld iets wilt kopen bij een Amerikaanse webshop, laat SWIFT aan de Amerikaanse bank (waar die webwinkel bij aangesloten is) weten dat er een betaling aankomt. De euro’s moeten namelijk omgezet worden naar dollars. Zodra de Amerikaanse bank daarvan op de hoogte is, regelt die de betaling met jouw Nederlandse bank. Het geld komt daarna, dankzij SWIFT, snel bij de verkoper in Amerika op de bank te staan.
Wie zijn aangesloten bij SWIFT?
Er zijn inmiddels meer dan 11000 financiële instellingen in ongeveer 200 landen aangesloten bij de SWIFT-organisatie. Al deze banken hebben een eigen unieke SWIFT-code gekregen.
BIC, SWIFT Code , SWIFT BIC, SWIFT ID
Bovenstaande termen worden vaak door elkaar gebruikt. Het verschil tussen SWIFT en BIC hebben we hierboven uitgelegd, maar eigenlijk betekenen BIC, SWIFT Code , SWIFT BIC, SWIFT ID allemaal hetzelfde. Binnen de EU gebruiken we een BIC en buiten de EU werkt men alléén maar met SWIFT. Het zijn echter allemaal Bank Identifier Codes (BIC).
Waar kan ik mijn SWIFT-code vinden?
Iedere bank heeft een eigen SWIFT-code (dus ook wel Bank Identifier Code (BIC) genoemd). Je kunt deze code vinden op de website van jouw bank. Deze code moet je doorgeven aan diegene die vanuit het buitenland geld aan jou wil overmaken. Hier vind je alle codes.
SWIFT-code buitenlandse bank vinden
Heb je de SWIFT van een buitenlandse bank nodig? Deze vind je via de site swift.com.
Hoe ziet een SWIFT/BIC-code eruit?
Een SWIFT/BIC is een 8- tot 11-cijferige code. Deze duiden je bank, filiaal, land en locatiecode aan. De eerste 4 letters duiden de code van je bank aan. Dit ziet er meestal uit als een verkorte versie van de banknaam. De 2 letters erna duiden de landcode aan en de 2 getallen de locatiecode.
Voorbeelden SWIFT- (en dus BIC-) codes van Nederlandse banken:
Rabobank | RABONL2U |
ING | INGBNL2A |
ABN AMRO | ABNANL2A |
Triodos Bank | TRIONL2U |
Knab | KNABNL2H |
SNS | SNSBNL2A |
Achmea | ARBNNL22 |
ASN | ASNBNL21 |
Alternatieven voor SWIFT
Stel een land wordt uitgesloten van SWIFT, kan zo’n land dan nog wel handel drijven met het buitenland? De code wordt namelijk gebruikt om grote geldstromen te automatiseren en om dit handmatig te doen is vrijwel onmogelijk. Alles zal dan veel trager en complexer worden. Dus hoe zit dat?
Rusland | SPFS-betaalsysteem
Sommige landen houden al rekening met deze sanctie, om uitgesloten te worden van het SWIFT-systeem. Zo heeft Rusland al sinds de Krim (2014) een eigen SWIFT-systeem. Deze heet SPFS. Deze is bruikbaar voor Russische en buitenlandse bedrijven, maar tot nu toe veel minder verfijnd en uitgebreid. Het zou een alternatief kunnen zijn, maar er zijn veel minder banken op aangesloten en is dus lang niet zo professioneel.
EU | INSTEX-betaalsysteem
De EU heeft sinds 2019 ook haar eigen SWIFT-betaalysteem. Deze heet INSTEX. Daarmee kunnen EU-lidstaten transacties met Iran uitvoeren zonder gebruik te maken van de dollar en SWIFT. Het werd ontwikkeld als alternatief betaalsysteem om de Amerikaanse sancties tegen Iran te omzeilen, maar geen enkel land wil ruzie met de VS vanwege een schending van de sanctiemaatregelen. INSTEX wordt daarom amper gebruikt.
Risico’s als je een land SWIFT ontzegt
Stel een land krijgt tijdens crisis of oorlog geen toegang meer tot het SWIFT-systeem. Dan kan dit een uitnodiging voor het betreffende land zijn om hackers het financiële stelsel plat te laten leggen. Dan kunnen bankrekeningen geblokkeerd worden en geldopnames + overboekingen zijn niet meer mogelijk. Kortom, het kan zorgen voor een niet welkome tegenactie. Het zwartste scenario is het crashen van het huidige financiële systeem.
Is SWIFT en IBAN hetzelfde nummer?
Is de SWIFT-code hetzelfde als het IBAN-nummer? Nee, een SWIFT-code en een IBAN-nummer zijn niet hetzelfde. Een IBAN-nummer verwijst naar een individuele bankrekening. Bij een internationale betaling heb je naast je IBAN óók een Bank Identifier Code nodig (BIC of SWIFT).
Wellicht ook interessant:
- BUX Zero review
- Onterechte incasso en (identiteits)fraude met je IBAN rekeningnummer en naam
- Anoniem betalen via Tikkie
- Wat is skimmen en hoe kan ik skimming voorkomen
- Wanneer bitcoins kopen en verkopen?