De Nederlandsche Bank (DNB) is de centrale bank van Nederland. Deze bank onderzoekt samen met de Europese Centrale Bank (ECB) de mogelijkheid om naast munten en eurobiljetten ook een digitale euro uit te geven. Deze publieke digitale euro (CBDC) zal een wettig betaalmiddel worden binnen de gehele Eurozone. Hoe het betalingsverkeer zal verlopen, daar denkt men nu over na. IBAN.nl geeft je in dit artikel alle nodige informatie over de digitale euro.
Inhoud artikel:
- Wat is een digitale euro
- Gaat de digitale euro contant geld vervangen?
- Waarom een digitale euro?
- Komt er een aparte bankrekening voor de digitale euro?
- CBDC’s voor het klimaat?
- Controle overheid op CBDC
- Voordelen en nadelen digitale euro
- Verschil digitaal geld en digitaal centralebankgeld (CBDC)
- Alternatief voor centraal beheerde CBDC munten
- Wanneer wordt de digitale euro ingevoerd?
- Verschil commerciële banken en centrale banken
Wat is een digitale euro
Een digitale euro is een elektronische euro. Het bestaat dus niet uit tastbare munten en bankbiljetten. De centrale bank gaat deze nieuwe ”munt” uitgeven. Centrale banken geven ook de munten en bankbiljetten uit die nu in omloop zijn. Dit geld heet: ‘centralebankgeld’. Een digitale euro noem je: digitaal centralebankgeld (CBDC). Dit digitale geld moet straks voor alle burgers en bedrijven toegankelijk zijn. Je kan het dus vergelijken met bankbiljetten en munten, maar dan in digitale vorm.
Gaat de digitale euro contant geld vervangen?
De digitale euro gaat contant geld (voorlopig) niet vervangen. Het is bedoeld als aanvulling op de bankbiljetten en munten. Giraal geld blijft voorlopig ook nog bestaan. Giraal geld is het digitale geld op jouw rekening bij een commerciële bank. Ook daarmee kan je dus blijven betalen. Het gebruik van munten en bankbiljetten neemt echter sterk af. De overheid en de politiek – zowel nationaal als internationaal – vrezen dat mensen te afhankelijk worden van giraal geld bij banken. De digitale euro zou daar een oplossing voor kunnen zijn.
Waarom een digitale euro?
Bij een oplopend aantal digitale betalingen, blijft ook de wens vanuit de centrale banken groeien om naast papiergeld een digitale euro als extra betaaloptie in te voeren. Het idee erachter is dat het publiek daardoor niet te afhankelijk wordt van het girale geld dat ze bij de commerciële banken op de rekening hebben staan.
De opkomst van de cryptovaluta en de onderliggende blockchain-technologie heeft die wens, om over te gaan op een digitale munt, óók nog eens in een stroomversnelling gebracht. En niet te vergeten het door Facebook opgezette Diem-project (voorheen Libra) én China dat een eigen CBDC (een digitale versie van de yuan) aan het ontwikkelen is. De ontwikkeling van een eigen digitale Europese munt staat mede om deze redenen hoog op de agenda bij de Tweede Kamer.
Komt er een aparte bankrekening voor de digitale euro?
Mogelijk krijgen mensen bij de centrale bank een speciale wallet of een speciale rekening voor hun digitale munt. Dat is wat anders dan een gewone betaal- of spaarrekening bij een commerciële bank. Er loopt ook een onderzoek of de digitale euro ook als cash uit een geldautomaat kan worden opgenomen.
CBDC’s voor het klimaat?
Deze digitale munten (CBDC’s), dus ook de digitale euro, zullen in omloop worden gebracht door de centrale banken (zoals de Europese Centrale Bank). Het is bedoeld voor iedereen: huishoudens en kleine en grote bedrijven.
Verantwoorde digitale betalingen
Ook wordt erop aangedrongen dat een digitale munt beter zou zijn voor het klimaat. Zo bestaat er de ”Better Than Cash Alliance”, een wereldwijd partnerschap van 77 overheden, bedrijven en internationale organisaties dat de overgang van contant geld naar verantwoorde digitale betalingen wil versnellen om de Sustainable Development Goals (SDG’s) te helpen bereiken.
Overgang van cash naar digitaal geld
Het wordt vanuit overheden vanwege allerlei redenen bevorderd om zo snel mogelijk over te gaan van cash naar digitaal geld en burgers. Informatie over de voordelen van de digitale euro zal daarom de komende jaren steeds meer en vaker verspreid worden.
Controle overheid op CBDC
De lancering van de digitale versie van de euro zal naar verwachting over twee tot vier jaar plaatsvinden. Dat zei de voorzitter van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, in 2020. De snelheid waarmee de ontwikkelingen momenteel gaan op het wereldtoneel zijn zowel beangstigend als fascinerend.
Einde aan privégeld
De angst bestaat dat de digitale euro een einde maakt aan privégeld. En hoe centraler de macht over een digitale munt, hoe makkelijker deze bijvoorbeeld te hacken is.
Ingrijpende verandering in het dagelijks leven
Ook zal het door de overheid gereguleerde geld 60% van de banen in de informele economie op de tocht zetten en tevens andere aspecten in het dagelijks leven ingrijpend veranderen.
Centraal financieel toezicht in Nederland én Europa
Lees ook: Het kabinet wil het financieel toezicht in Nederland uitbreiden en verbeteren. Het kabinet wil dat dit ook in Europees verband gebeurt.
Voordelen en nadelen digitale euro
De voordelen van een digitale euro? Het is veilig, gratis en gebruiksvriendelijk en overal in het eurogebied kan je ermee betalen. Volgens De Nederlandsche Bank kan er ook heel goed monetair beleid mee worden doorgevoerd. Denk daarbij aan hervormingen rondom de schulden en een mogelijk basisinkomen.
Het nadeel van het invoeren van de digitale euro, is dat het de mogelijkheid geeft om langzaamaan het papiergeld te laten verdwijnen en centrale banken daarmee alle controle krijgen op de geldstromen van de burgers. De anonimiteit verdwijnt. De vraag is of dat wenselijk is.
Verschil digitaal geld en digitaal centralebankgeld (CBDC)
De commerciële banken beheren het digitaal geld (zoals je dat nu gebruikt bij het pinnen in winkels). De centrale banken (en dus de overheid) beheren het digitaal centralebankgeld (CBDC) en dus ook de digitale euro.
Alternatief voor centraal beheerde CBDC munten
Om aan de toekomstige controle van de overheid te ontsnappen zijn burgers in toenemende mate geïnteresseerd in cryptomunten zoals Bitcoin. Deze valuta zijn niet te vervalsen en kunnen niet kapot gaan.
Bij Bitcoin is er geen bank die controleert
Cryptocurrency zoals Bitcoin zijn gedecentraliseerd. Dat betekent dat er geen bank aanwezig is die kan controleren wat je uitgeeft en wat je op de bank hebt staan. Het is sinds corona voor veel mensen een nieuwe manier van investeren, waardoor de waarde van de diverse cryptomunten in korte tijd enorm omhoog schoot en door de ongekende populariteit naar verwachting ook blijft stijgen. Meer informatie over de Bitcoin en het openen van een gratis Bitcoin-rekening vind je hier.
Wanneer wordt de digitale euro ingevoerd?
De centrale banken gaan de komende twee jaar kijken hoe zo’n digitale euro ingevoerd kan worden. Het definitieve besluit valt in 2023. Als men besluit dat de digitale munt er komt, dan duurt het zeer waarschijnlijk nog enkele jaren voordat bedrijven en de burgers hem kunnen gebruiken. Tip! Zet iban.nl in je favorieten. Zodra er nieuwe informatie over de digitale euro bekend is, lees je het als eerste hier.
Verschil commerciële banken en centrale banken
Het grote verschil tussen commerciële banken en centrale banken is dat commerciële banken private ondernemingen (met een winstoogmerk) zijn, terwijl centrale banken semi-onafhankelijke instellingen zijn. De staatshoofden en regeringsleiders van de landen die tot de eurozone behoren, benoemen in onderlinge overeenstemming de directie van de Europese Centrale Bank (ECB).