Wat is skimmen precies?
Skimmen of skimming is een bekende vorm van betaalpasfraude. Het betekent dat criminelen de gegevens van je bankpas stelen. Je betaalgegevens worden dus gekopieerd zonder dat je dit in de gaten hebt. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je geld opneemt bij een bank.

Hoe wordt skimmen gedaan?
Skimming werkt als volgt: er wordt een klein elektronisch apparaatje (een skimmer) geplaatst bij de invoermond van een pinautomaat of betaalautomaat. Daarmee kan de chip (of magneetstrip) van je bankpas of creditcard ingelezen en gekopieerd worden. Een andere manier is om met een speciaal apparaatje de chip uit te lezen van je pas, die onbeschermd in je broekzak of tas zit.
Pincode achterhalen
Met alleen het skimmen van je betaalgegevens kunnen hackers niet zoveel. Ze hebben ook je pincode nodig. Je pincode achterhalen ze vervolgens door:
- een verborgen camera boven het toetsenbord te hangen of
- met een warmtefoto, waamee je kan zien welke toetsen in welke volgorde ingetoetst zijn,
- door over je schouder mee te kijken als je pint of
- met behulp van een keypad (hiermee worden je toetsinslagen gekopieerd).
Met de gegevens van je pas en de gestolen pincode kunnen de fraudeurs vervolgens geld opnemen van je rekening en ook betalen in binnen- én buitenland.
Hoe werkt skimmen op afstand?
Met speciale apparatuur kan men vanaf een afstand contact maken met je pinpas. Je pas wordt dus ongemerkt uitgelezen terwijl deze in je broekzak of tas zit. Door de speciale chip in je pas waarmee je ook contactloos kunt betalen, is dit voor skimmers geen enkel probleem. Wij raden daarom aan je pinpassen en creditcards te beschermen door ze in een anti-skim portemonnee op te bergen. Je vindt hier de 5 veiligste portemonnees.
Hoe kan iemand op afstand een pinpas leegtrekken?
Bekijk hieronder een filmpje van De Telegraaf waarin helder uitgelegd wordt hoe skimmen werkt:
Hoe weet je of je geskimd bent?
Om erachter te komen of je slachtoffer bent geworden door skimming, bekijk je je bankafschriften of check je je rekening via internetbankieren. Als er (herhaaldelijk) geldbedragen van je rekening afgeschreven worden, waarvan jij niks afweet, is er grote kans dat je geskimd bent. Vreemde afschrijvingen uit het buitenland wijzen vaak op skimmen, omdat het vaak om een internationale manier van frauderen gaat.
Hoe kan je skimmen voorkomen?
- Houd afstand en zorg dat niemand meekijkt als je pint. Scherm het toetsenbord van het betaalapparaat af met je hand tijdens het intoetsen van je pincode.
- Ga niet op vragen van onbekende mensen in terwijl je staat te pinnen. Dit kan een truc zijn om je af te leiden, zodat ze in de tussentijd je gegevens uitlezen.
- Schakel contactloos pinnen uit op je pinpas of creditcard wanneer je twijfels hebt over het contactloos betalen. Hoe je dit doet lees je in dit artikel.
- Zorg ervoor dat je je betaalpas opbergt in een RFID-portemonnee. Deze portemonnees zijn voorzien van RFID-en NFC-beveiliging, waardoor skimmen onmogelijk wordt.
- Gebruik bij voorkeur een geldautomaat die binnen een gebouw staat in plaats van buiten.
- Komt je pinpas een paar keer terug uit de geldautomaat? Breek dan de transactie af en neem contact op met je bank. Het kan om een vals frontje gaan, die werken vaak minder soepel.
- Verlaag de limiet van je betaalpas. Je paslimiet verlagen doe je via je bank.
Hoe werkt contactloos betalen?
Er zit een NFC-chip in vrijwel iedere bankpas. Daardoor kan je met je pas contactloos betalen. NFC staat voor: Near Field Communication. De NFC-technologie maakt het mogelijk om vanaf een kleine afstand informatie over te brengen. Bedragen onder de 25 euro hoeven dankzij de NFC-chip niet meer met de pincode betaald te worden. Je houdt je bankpas simpelweg tegen de pinautomaat en betaalt op deze manier contactloos.
Bescherm je betaalpassen tegen skimmen
Steeds meer pashouders en portemonnees worden voorzien van een extra bescherming. Door de anti-scam laag wordt het ongewenst uitlezen onmogelijk gemaakt voor zakkenrollers. Zoek je een pasjeshouder of portemonnee met goede RFID- en NFC-bescherming? Vooral wanneer je je betaalpassen of ceditcards los in je jaszak of broekzak bewaart, is een goed beschermende pashouder erg belangrijk. Digitale zakkenrollers zijn namelijk actiever dan ooit. Om skimmen te voorkomen hebben we de 5 beste pasjeshouders en een aantal verstandige tips op een rij gezet. Zolang je pasjes in de pasjeshouder zitten, zijn ze beschermd tegen contactloos hacken.
Vanaf welke afstand kan je skimmen?
Betaalpassen kunnen al vanaf een kleine meter uitgelezen worden.
RFID-bescherming, hoe werkt dat?
Het ongewenst uitlezen van bankgegevens wil je uiteraard voorkomen! Met RFID-bescherming voorkom je dat digitale skimmers ongemerkt jouw geld kunnen stelen. Maar.. hoe werkt RFID-bescherming? Dat zit zo: de producten met deze bescherming hebben een extra foliebeschermlaag. Deze aluminium laag houdt de straling van radiogolven tegen. De folie zit aan de binnenkant van een portemonee, tas of pasjeshouder verwerkt. Meer weten? Lees dan ook eens het hoofdstuk ’Hoe werkt een anti-skim pasjeshouder?’ dat je onderaan het artikel vindt.
Verschil RFID- en NFC-chip
RFID en NFC worden vaak door elkaar gebruikt. Ook als je een antiskim pashouder wilt kopen is het niet altijd duidelijk. Beschermt een product met RFID-bescherming ook tegen het ongewenst uitlezen en hacken van de NFC-chip? Wat is nu precies het verschil?
Beide technologieën verschillen van elkaar. Het zijn twee manieren van communicatie-uitwisseling en hebben andere doeleinden. Een RFID-chip wordt uitgelezen via radiogolven. Deze chip kan wel tot 8 meter reiken en heeft dus een erg groot bereik. Dit is bijvoorbeeld handig voor het toegang krijgen bij poortjes van de NS of voor een skilift. Een NFC-chip heeft maar een bereik van maximaal 10 centimeter. Deze chip is dus ideaal voor het gebruik bij betaalverkeer. NFC kan met een telefoon uitgelezen worden en een RFID alleen met speciale apparatuur. Verschillen genoeg dus, maar zowel een NFC-chip als een RFID-chip kunnen beschermd en geblokkeerd worden met metaal / aluminium. Een anti-skim pashouder beschermt je dus tegen het hacken van beide chips.
Wat moet ik doen als ik geskimd ben?
Is er misbruik gemaakt van je pas en je bankrekening? Blokkeer dan je betaalpas. Bij de Rabobank doe je dat bijvoorbeeld het snelst in de Rabo App. Heb je de app niet, blokkeer je pas dan tijdelijk in internetbankieren. Je kunt ook de Bankpassen Meldcentrale bellen via telefoonnummer +31 88 – 3855372 (in Nederland is het nummer 0800 – 0313). Als je pas geblokkeerd is, kan je rustig kijken wat je verder moet ondernemen. Krijg je bijvoorbeeld je geld terug van de bank? Lees ons artikel over fraude met je IBAN rekeningnummer voor meer informatie.