Je hypotheek oversluiten naar een andere bank? Of wil je zo voordelig mogelijk overstappen naar een andere hypotheek of zoek je de laagste hypotheekrente om je huidige hypotheek aan te passen? Als je een lening wilt aanpassen, overhevelen of er een wilt afsluiten en dit op de beste en goedkoopste manier wilt aanpakken, dan is goed onafhankelijk advies onmisbaar. Door een lage rentestand kan het bijvoorbeeld een stuk voordeliger zijn om over te stappen naar een goedkopere hypotheekverstrekker. Zorg wel dat je je goed laat informeren, want oversluiten naar een andere bank kan een flinke hypotheekboete (boeterente) opleveren.

TIP: Voor gratis en onafhankelijk advies voor de beste oplossingen in jouw specifieke geval, raden wij de link onderaan deze pagina aan (in het rode vlak). Advies op maat door het invullen van een kort formulier. Je kunt dit daarna vergelijken met wat de bank adviseert.
Hypotheek oversluiten bij eigen bank, wat kost het
Wil je je huis verkopen en verhuizen naar een andere woning, zodat je kunt overstappen naar een nieuwe hypotheek, omdat de rentestand laag (en dus gunstiger) is? Of wil je helemaal niet verhuizen, maar wil je wel je hypotheek oversluiten zodat je minder rente hoeft te betalen? Vraag dan altijd een adviesgesprek aan bij je eigen bank. Het scheelt je bemiddelings-, advies-, taxatie- en notariskosten als je bij je eigen bank blijft. Het kost je hooguit een paar honderd euro administratiekosten. Om de periode die de oude rente nog vaststaat af te kopen betaal je -zoals afgesproken in je contract- een flinke boete. De vraag is dus of overstappen wel nut heeft. Die boete is overigens aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Je krijgt dus een deel van de boete terug! Is het afsluiten van een nieuwe hypotheek gunstiger, dan spreek je met de bank een nieuwe renteperiode af. Als je deze voor een lange periode vastzet, weet je ook waar je aan toe bent en heb je zekerheid. Kun je de boete echter in één keer betalen dan is dit natuurlijk nóg voordeliger.
Korte uitleg boeterente:
Wanneer de hypotheek eerder wordt afgelost dan is afgesproken in de hypotheekakte, rekenen de banken een boete. Op deze manier compenseert de geldverstrekker de gemiste inkomsten van de hypotheek.
Nadelen en voordelen hypotheek oversluiten bij een andere bank
Wil je overstappen naar een andere bank, dan moet je je hypotheek opnieuw aanvragen. Er wordt bij de nieuwe bank nagegaan of je wel voldoet aan de huidige verstrekkingsnormen. Stel je hebt een aflossingsvrije hypotheek van meer dan 50 procent van de waarde van je woning, dan zal de nieuwe bank in veel gevallen niet akkoord gaan, terwijl je die bij je oude bank gewoon kunt houden. Bovendien hoef je bij je oude bank niet te voldoen aan de huidige strengere inkomenseisen. Als een andere bank een stuk goedkoper is, dan is het uiteraard een ander verhaal en loont het zich de moeite je hierin te verdiepen. De extra kosten die het oversluiten met zich meebrengt kan je vaak al snel terugverdienen, omdat je op je maandlasten bespaart. Onafhankelijk advies kan je daarbij veel helderheid geven en veel geld besparen. De beste hypotheek vind je namelijk niet via internet, maar kan je alleen vinden door deze te berekenen met jouw voorwaarden en mogelijkheden. Deze is werkelijk voor niemand gelijk. Wij kunnen enkel tips geven, adviseren en op een rijtje zetten welke mogelijkheden er allemaal zijn.
Het voordeel van rentemiddelen
Let op: Rentemiddeling is alleen mogelijk bij je eigen geldverstrekker. Als je naar een andere bank overstapt, is deze optie niet mogelijk.
Je kunt bij veel banken ook kiezen voor de optie rentemiddelen. Dit kan heel gunstig zijn als je een hypotheek hebt met een hoge hypotheekrente met een rentevaste periode waar je nog een aantal jaren aan vastzit. Het werkt zo: je bespaart geld door je oude rentevaste periode af te kopen en met de bank spreek je vervolgens een nieuwe (langere) rentevaste periode af. Voordeel is dat je hypotheek bij dezelfde bank blijft. Als de hypotheekrente op het moment van oversluiten heel laag is, kom je op een lagere rente uit. Ook bij deze optie betaal je helaas een boeterente, omdat je je oude rentevaste periode openbreekt. Je nieuwe rente wordt op die manier wel hoger dan je zou verwachten, mede doordat je de opslag betaalt bovenop je nieuwe rentepercentage (de boeterente die je laat meefinancieren wordt immers verwerkt in je nieuwe rente). Op de lange termijn is rentemiddelen dus niet zo gunstig. Hierbij geldt ook: kun je de boete echter in één keer betalen dat is dit een heel goede oplossing. Indien je recht hebt op renteaftrek voor je hypotheek, is rentemiddeling aftrekbaar. Deze kosten kun je eenmalig aftrekken.
De beste hypotheek voor jou
Wat voor jou de goedkoopste hypotheek is kan je alleen uitvinden door onderstaande vragen voor je zelf helder te krijgen. Je kunt dit prima zelf, maar het is vaak wel verstandig om hier hulp bij te zoeken of een hypotheekadviseur in te schakelen.
Door onderstaande vragen te beantwoorden vind je de beste hypotheek voor jou:
- Hoeveel kan ik betalen
- Hoeveel hypotheek wil ik
- Wat is mijn maximale hypotheek
- Hoeveel kost mijn maximale hypotheek
- Hoe wil ik mijn hypotheek aflossen
- Hoelang wil ik de rente vastzetten
- Welke voorwaarden vind ik belangrijk
- Welke geldverstrekker heeft het beste voorstel
Door dit goed voor jezelf helder te krijgen, kom je bij de goedkoopste hypotheek en/of lening uit.
Besparen door een nieuw huis te kopen
Verhuizen kan -als de rente bijzonder laag- ook ontzettend veel geld opleveren wanneer je nog aan een hypotheek vastzit met een hoge rente. Je kunt hierdoor per maand tot vele honderden euro’s op je bankrekening overhouden, zelfs met de boeterente meegerekend bovenop de vaste maandlasten! Je kunt daarbij je hypotheek houden bij je eigen bank, maar je kunt ook rondkijken naar andere geldvertrekkers voor een betere afbetalingsregeling. Vraag zeker ook een second opinion aan! Door hypotheekadvies en het berekenen door experts te laten doen, kan je een hypotheek vinden met nog betere voorwaarden dan je oude lening en ook nog eens heel veel geld overhouden voor een flinke verbouwing. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar veel verhuizers zijn je voorgegaan. Zij wonen nu in een groter huis met minder maandlasten! Dit klinkt misschien tegenstrijdig, dat je groter kunt wonen met lagere maandlasten, maar in de huidige hypotheekmarkt is dit echt mogelijk door de lage rentestand!
Lagere maandlasten door lage rentestand
Wanneer de rentestand laag staat, betaal je minder rente over je hypotheek. Daardoor vallen je maandlasten dus lager uit. Als de huizenprijzen hoog zijn, kan het ondanks dat toch interessant zijn om een eerste woning te kopen. Bezit je al een huis en had je toch al verhuisplannen, dan is dit het moment om naar een nieuwe woning uit te kijken en je hypotheek over te sluiten, want de lage hypotheekrente zorgt ervoor dat je nu een groter en duurder huis kunt kopen met dezelfde maandlasten (of zelfs stukken lager). Zelfs als je daarbij een renteboete moet betalen kan het je flink geld besparen. Het is overigens wel verstandig om dan de renteverwachting van de komende weken in de gaten te houden en hiermee rekening te houden en altijd een deskundige om gratis en onafhankelijk advies te vragen zodat je het meeste geld zult besparen.
Conclusie
De vraag of je met overstappen kunt besparen zodat er elke maand extra geld op je rekening blijft staan, hangt helemaal van de soort hypotheek af die je al hebt. Hoe lang loopt deze nog en wat zijn de kosten? Je komt het goedkoopst uit als je oversluit bij je eigen bank, tenzij je een veel lagere rente kunt vinden bij een andere bank.
Gratis en vrijblijvend onafhankelijk advies volgens de nieuwe regels
De beste voorwaarden en goedkoopste hypotheek passend bij jouw situatie vinden? Vraag dan geheel vrijblijvend en gratis een hypotheekberekening op maat aan volgens de nieuwe regels. Dat kan middels een eenvoudig formulier. Je komt al jouw unieke mogelijkheden te weten en wat dus alleen in jouw situatie de beste oplossing is. Je kunt bijvoorbeeld samen de hoogte van de boeterente berekenen. Of wat het je aan geld scheelt als je overstapt. Ook als het de eerste keer is dat je een hypotheek aanvraagt, kan je altijd goede raad gebruiken. Grote kans dat jij ook kunt besparen op jouw hypotheek!